Dzisiaj prezentuje wam bardzo pyszne, bardzo proste i całkiem szybkie ciasto ze śliwkami z cynamonową nutą. Jest cieniutkie pełne śliwek i znika z talerzy w oka mgnieniu :)
Składniki
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
2 większe jajka
10 kropel aromatu
waniliowego
1 szklanka mąki
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych
i wypestkowanych
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki
cukru
przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli mikserem na gładką masę, następnie po kolei dodawać
jajka i aromat waniliowy. Na koniec dodać mąkę i wymieszać . Ciasto wyłożyć do
blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować równo na blasze i wyłożyć
śliwki skórką do dołu. Cynamon wymieszać z 2 łyżkami cukru i posypać śliwki.
Piec ok 50 min w temp 180C.
Smacznego!
zakładki
▼
piątek, 3 października 2014
środa, 24 września 2014
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie
W sezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram.
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie
Składniki:
35 dag świeżych borowików
10 dag świeżych podgrzybków
ok.15 szt grzybów suszonych - podgrzybki
1 szklanka ryżu do risotta
1 szklanka wina białego wytrawnego
2 szt cebuli białej
250 ml wywaru warzywnego
1/2 opakowania masła osełkowego
3 łyżki startego parmezanu
pieprz
przyprawa do dań Kucharek
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Ogonki grzybów oczyszczamy i sprawdzamy czy nie są robaczywe. Grzyby dokładnie myjemy, mniejsze pozostawiamy w całości, większe kroimy no pół lub ćwiartki. Przesmażamy na połowie masła aż staną się miękkie i odstawiamy. Suszone grzyby namaczamy gorącej wodzie aż staną się miękkie i oddadzą wodzie swój smak tworząc aromatyczny wywar. Najlepiej jest namoczyć grzyby dzień wcześniej na wieczór.Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulką. Do cebulki i grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie, a trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji.Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan. Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki.
wtorek, 9 września 2014
Zapiekanka ryżowa z grzybami leśnymi
W sezonie grzybowym, jak co roku na naszym stole koniecznie musi
zagościć zapiekanka ryżowa z grzybami i kurczakiem, za którą
przepada cała nasza rodzina. Dlatego chciałam się nim podzielić i z wami :)
Składniki:
1 torebka ugotowanego ryżu
3 gotowane marchewki
2 gotowane pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 kg grzyów leśnych
2 szt ugotowanych udek z kurczaka
1 papryka czerwona
pęczek natki pietruszki
1 śmietana 12%
3 łyżki majonezu tradycyjnego
do posypania ser zółty
2 cebule biała
masło do smażenia
1 jajko surowe
Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki:
Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20 min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek kurczaka obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy również na maśle. Marchewkę, pietruszkę korzeń oraz natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki odkładamy osobno. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Śmietanę łączymy z 3 łyżkami majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach.
Układanie warstw zapiekanki:
Na spód naczynia wykładamy połowę ryżu, na ryż układamy pokrojona marchewkę, pietruszkę, i smarujemy lekko śmietaną z majonezem, następnie wykładamy grzyby i jajka, ponownie smarujemy śmietaną z majonezem, kolejna warstwę układamy z papryki i mięsa, znów śmietana z majonezem i na koniec pozostały ryż. Ostatnią warstwę ryżu smarujemy śmietaną z majonezem posypujemy natką pietruszki i przykrywamy warstwą sera żółtego.
Składniki:
1 torebka ugotowanego ryżu
3 gotowane marchewki
2 gotowane pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 kg grzyów leśnych
2 szt ugotowanych udek z kurczaka
1 papryka czerwona
pęczek natki pietruszki
1 śmietana 12%
3 łyżki majonezu tradycyjnego
do posypania ser zółty
2 cebule biała
masło do smażenia
1 jajko surowe
Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki:
Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20 min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek kurczaka obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy również na maśle. Marchewkę, pietruszkę korzeń oraz natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki odkładamy osobno. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Śmietanę łączymy z 3 łyżkami majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach.
Układanie warstw zapiekanki:
Na spód naczynia wykładamy połowę ryżu, na ryż układamy pokrojona marchewkę, pietruszkę, i smarujemy lekko śmietaną z majonezem, następnie wykładamy grzyby i jajka, ponownie smarujemy śmietaną z majonezem, kolejna warstwę układamy z papryki i mięsa, znów śmietana z majonezem i na koniec pozostały ryż. Ostatnią warstwę ryżu smarujemy śmietaną z majonezem posypujemy natką pietruszki i przykrywamy warstwą sera żółtego.
środa, 2 lipca 2014
Jagodzianki
Witam po przerwie :) Nadciągam z pysznymi jagodziankami - domowe bułeczki z jagodami najlepsze! No to co do lasu na jagody i robimy ;)
Ps. Pozdrawiam wakacyjnie z Ustronia Morskiego :)
Składniki:
Ps. Pozdrawiam wakacyjnie z Ustronia Morskiego :)
Składniki:
-
mąka 2 szklanki
-
drożdże 5 dag
-
mleko 200 ml
-
cukier 15 dag
-
masło 15 dag
-
jagody 1/2 litra
-
cukier
-
jajko 1 szt
-
żółtko jaja 5 sztZaczynamy od zrobienia zaczynu: drożdże rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy 2 łyżki cukru i mąkę tak aby zaczyn był dosyć gęsty, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy żółtka, drożdże i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszaną z łyżeczką cukru.Formujemy bułeczki i zostawiamy aby chwilę wyrosły. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 25 min. Smacznego :)
wtorek, 20 maja 2014
Knedle z truskawkami
Sezon truskawkowy się rozpoczyna a więc jedzmy i cieszmy się tymi wspaniałymi owocami :) Proponuję truskawki w wersji obiadowej w postaci knedli z truskawkami mniaammmm. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, więc cieszę się niezmiernie że już są nasze !! POLSKIE!! NAJLEPSZE :)
Składniki:
Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 kg truskawek
- cukier
Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem.
niedziela, 18 maja 2014
Śniadaniowa pasta z zielonego groszku i jajek
Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować propozycję śniadaniową w postaci zielonej pasty z groszku, jajek, bazylii, pietruszki i koperku. Pełnowartościowe śniadanko dla wszystkich pragnących urozmaiconych posiłków. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, za to w efekcie mamy wiosnę na talerzu :)
Składniki:
3 jajka
1szklanka zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki)
1 łyżka majonezu
1 pęczek bazylii
gałązka natki pietruszki
gałązka koperku
sól
pieprz
pieczywo do podania
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Groszek gotujemy do miękkości przez ok 10 min. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku slą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację. Smacznego :)
Składniki:
3 jajka
1szklanka zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki)
1 łyżka majonezu
1 pęczek bazylii
gałązka natki pietruszki
gałązka koperku
sól
pieprz
pieczywo do podania
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Groszek gotujemy do miękkości przez ok 10 min. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku slą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację. Smacznego :)
środa, 14 maja 2014
Ciasto piankowe - bez pieczenia
Kolejne ciasto
dla amatorów słodkich deserów, którzy nie lubią się przemęczać przy ich
przygotowaniu. Ciasto jest o tyle proste, że nie wymaga pieczenia, a
więc i specjalnych zdolności kulinarnych, a skoro wyszło mnie wyjdzie i
wam Najbardziej pracochłonna była dekoracja, reszta to pikuś ;)
Przepis na ciasto
Składniki na spód ciasta:
250 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g roztopionego masła
50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki
miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie
wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki.
Składniki na mus:
200 g pianek marshmallows
125 ml mleka 3,2%
50 ml likieru truskawkowego u mnie Bols
375 ml kremówki
opcjonalnie barwnik czerwony
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy
mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się
rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ
zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające.
Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i
dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy
kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą
konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i
przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
Uwaga: Jeśli
wlejecie trochę więcej mleka i masa będzie dosyć płynna nie martwcie
się wyjdzie wam w efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :)
tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w
sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie
piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna
Dekoracja ciasta:
Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel.
Na
papierze do pieczenia położyłam łyżkę wazową dnem do góry, po czym
fantazyjnymi ruchami pokryłam ją stróżkami karmelu tworząc koszyczek,
który po kilkudziesięciu sekundach z łatwością można było już zdjąć.
piątek, 9 maja 2014
Ciasto "Jajko sadzone"
Jak zamienić zwykłe ciasto w efektowny deser? Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli ciasto "jajko sadzone". Proste składniki a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej typu 450
1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku (i wyłączonym).
Składniki masa:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
400 g serka homogenizowanego
2 i pół szklanki wrzątku
Dodatkowo :
Brzoskwinie z puszki wraz zalewą
Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem i ułożyć połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Wyciąć okrągłe kawałki przypominające jajka sadzone smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie Słodki Prezent na dzień Matki :)
![]() |
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej typu 450
1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku (i wyłączonym).
Składniki masa:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
400 g serka homogenizowanego
2 i pół szklanki wrzątku
Dodatkowo :
Brzoskwinie z puszki wraz zalewą
Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem i ułożyć połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Wyciąć okrągłe kawałki przypominające jajka sadzone smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie Słodki Prezent na dzień Matki :)
![]() |
Odnośnik do strony |
czwartek, 8 maja 2014
Tort z truskawkami
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 cm:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym
nie smarować.Przełożyć do formy ciasto. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, jeśli nie piec dłużej do czasu aż patyczek po sprawdzeniu będzie suchy. Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, i wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. (Ja upuściłam je z ok 30 cm ;) ) Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia:
1/4 szklanki Amaretto
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku.
Krem do przełożenia blatów biszkoptu:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
4łyżki cukru pudru, do smaku
Czerwony barwnik w żelu
Składniki schłodzić w lodowce. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i barwnik, po kropelce do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
Ponadto do przelożenia:
Świeże truskawki
Dżem truskawkowy
Wykonanie tortu:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2-3 blaty według uznania. Nasączmy biszkopt, smarujemy dżemem truskawkowym, kremem i na końcu układamy pokrojone w plasterki truskawki.Ostatni blat tylko delikatnie nasączamy i pokrywamy cały tort kremem.
poniedziałek, 5 maja 2014
Sałatka ze szpinaku
Dla miłośników szpinaku polecam ekspresową sałatkę z tym oto składnikiem. Lekka ale jednocześnie syta, fajna jako przystawka do obiadu, lub mała kolacja ;)
Składniki:
1 paczka świeżego młodego szpinaku
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
1 ser camebert
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Szpinak wykładamy na talerz, rzucamy czarne oliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ser camembert kroimy na mniejsze kawałki, robimy dresing z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę polewamy dresingiem tuz przed podaniem aby szpinak nam nie zwiądł.
kolorowo i smacznie polecam ;)
Składniki:
1 paczka świeżego młodego szpinaku
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
1 ser camebert
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Szpinak wykładamy na talerz, rzucamy czarne oliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ser camembert kroimy na mniejsze kawałki, robimy dresing z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę polewamy dresingiem tuz przed podaniem aby szpinak nam nie zwiądł.
kolorowo i smacznie polecam ;)
piątek, 2 maja 2014
Szpinakowe słońce - ciasto ze szpinakiem
Moja rodzina bardzo lubi szpinak a ja znalazłam przepis na
efektowne danie ze szpinakiem w roli głównej :) Domownicy byli
zachwyceni formą podania a ciasto znikało ze stołu w oka mgnieniu. Polecam taki oto przepis na ciasto ze szpinakiem :
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki drożdży
szczypta soli soli
pół łyżeczki cukru
łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu
Nadzienie:
- szpinak,
- kostka sera fety
- czosnek,
- masło do usmażenie szpinaku
- sól
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu :
Następnie ciasto trzeba pociąć na równe
kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod
kątem tak aby było widać farsz.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 25 minut. Każdy z naszych czy też domowników może oderwać sobie smakowitą bułeczkę (promyczek ).
Smacznego :)
Taką formę podania można wykorzystać z rożnymi farszami ja akurat wybrałam szpinakowe ;)
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki drożdży
szczypta soli soli
pół łyżeczki cukru
łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu
Nadzienie:
- szpinak,
- kostka sera fety
- czosnek,
- masło do usmażenie szpinaku
- sól
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu :
Następnie
przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta,
brzegi dociskamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 25 minut. Każdy z naszych czy też domowników może oderwać sobie smakowitą bułeczkę (promyczek ).
Smacznego :)
Taką formę podania można wykorzystać z rożnymi farszami ja akurat wybrałam szpinakowe ;)
wtorek, 22 kwietnia 2014
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy
Dzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają.
Składniki na spód ciasta:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
180g ciasteczek maślanych
50g masła o temperaturze pokojowej
opcjonalnie trochę mleka
Składniki na mus czekoladowy:
150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao
Sposób wykonania
Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała.
Składniki na spód ciasta:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
180g ciasteczek maślanych
50g masła o temperaturze pokojowej
opcjonalnie trochę mleka
Składniki na mus czekoladowy:
150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao
Sposób wykonania
Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała.
środa, 16 kwietnia 2014
Pasta z jajek i kukurydzy
Dzisiaj propozycja śniadaniowa w postaci pasty jajeczno kukurydzianej do kanapek. Delikatne połączenie
smaków daje bardzo fajny efekt. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu a przy tym pyszna :)
Składniki:
3 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
pieprz ziołowy
sól
1 łyżeczka oleju lnianego do smaku
do przybrania pomidor, rzodkiewka, koperek.
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację.
Składniki:
3 jajka
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
pieprz ziołowy
sól
1 łyżeczka oleju lnianego do smaku
do przybrania pomidor, rzodkiewka, koperek.
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację.
czwartek, 10 kwietnia 2014
Deser z kaszy jaglanej
Kasza jaglana kojarzy się zwykle z obiadem a ja dzisiaj chciałam pokazać że może być również deserem, dodam bardzo sytym deserem ;) Bez zbędnego pisania deserowa kasza jakglana tadam:
Przepis na 2 duże pucharki (ale spokojnie można zrobić 4 mniejsze)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 pomarańcze
3 łyżki kakao
2łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody przez ok 15min. Pomarańcze dokładnie szczotkujemy i z jednej ścieramy skórkę. Z obydwóch pomarańczy wykrawamy miąższ bez białej skórki. Pomarańcze wraz startą skórką pomarańczową przesmażamy na łyżeczce masła, dodajemy cukier. Przesmażamy do uzyskania rzadkiego dżemu, na końcu dodajemy kakao. Łączymy z kaszą jaglaną.
Przepis na 2 duże pucharki (ale spokojnie można zrobić 4 mniejsze)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 pomarańcze
3 łyżki kakao
2łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody przez ok 15min. Pomarańcze dokładnie szczotkujemy i z jednej ścieramy skórkę. Z obydwóch pomarańczy wykrawamy miąższ bez białej skórki. Pomarańcze wraz startą skórką pomarańczową przesmażamy na łyżeczce masła, dodajemy cukier. Przesmażamy do uzyskania rzadkiego dżemu, na końcu dodajemy kakao. Łączymy z kaszą jaglaną.
niedziela, 30 marca 2014
Muffinki sowy :)
Dzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie
pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku
radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka nabiera
innego wymiaru :)
Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek.
Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą.
Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady lub wcisnąć w krem.
Składniki:
- 200 gram mąki
- 6 łyżek kakao,
- 250 gram masła,
- 300 gram drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 4 łyżeczki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml zagęszczonego mleka
- Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem
- Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami)
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka).Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek.
Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą.
Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady lub wcisnąć w krem.
poniedziałek, 17 marca 2014
Udziec z indyka w pomarańczach
Dzisiaj coś na biad, do tego dość wykwintny, przy tym prosty nie wymagający spędzenia całego dnia w kuchni. Jak ja to mówię minimum pracy maksimum efektu! W roli głównej udziec z indyka w otoczeniu pomarańczy! PYCHA!
Składniki:
1 udziec z indyka z kością
2 pomarańcze
2 cebule
marynata:
keczup
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka suszu warzywnego
1 łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą. Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie ( od 1h do 2h). ok 20 min przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i połóż plastry pomarańcza na udźcu. Podawaj na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba. Smacznego !
Składniki:
1 udziec z indyka z kością
2 pomarańcze
2 cebule
marynata:
keczup
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka suszu warzywnego
1 łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą. Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie ( od 1h do 2h). ok 20 min przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i połóż plastry pomarańcza na udźcu. Podawaj na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba. Smacznego !
sobota, 8 marca 2014
Makaron razowy ze szpinakiem i serem pleśniwym
Makaron razowy za królował na moim stole już bardzo dawno, często go wykorzystuję i zachęcam do wypróbowania kto jeszcze go nie skosztował. Jest zdrowszy od zwykłego makaronu a przy tym bardzo smaczny. Udało mi się już przekonać do niego moich rodziców z czego jestem bardzo zadowolona, a nad mężem jeszcze pracuje ;) (Kochanie jeśli to czytasz mam nadzieję że się wreszcie i ty przekonasz ;) )
Dzisiaj proponuję taki niecodzienny przepis na makaron razowy ze szpinakiem i serem pleśniowym i z dodatkiem pomidorów dla zróżnicowania smaku. Ser pleśniowy się albo lubi albo nie, nie każdemu przypada do gustu, my od czasu do czasu jak najbardziej się nim delektujemy, i tak któregoś dnia wyszedł z niego obiad :)
Składniki:
Makaron razowy
Szpinak
Ser pleśniowy niebieski
2 ząbki czosnku
masło klarowane
sól
pieprz
3 pomidorki
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.. Szpinak przesmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy aż się stopi. Podajemy z makaronem i cząstkami pomidorów.
Dzisiaj proponuję taki niecodzienny przepis na makaron razowy ze szpinakiem i serem pleśniowym i z dodatkiem pomidorów dla zróżnicowania smaku. Ser pleśniowy się albo lubi albo nie, nie każdemu przypada do gustu, my od czasu do czasu jak najbardziej się nim delektujemy, i tak któregoś dnia wyszedł z niego obiad :)
Składniki:
Makaron razowy
Szpinak
Ser pleśniowy niebieski
2 ząbki czosnku
masło klarowane
sól
pieprz
3 pomidorki
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.. Szpinak przesmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy aż się stopi. Podajemy z makaronem i cząstkami pomidorów.
czwartek, 6 marca 2014
Sałatka z kaszy gryczanej i brokuła
Coś zdrowego, coś szybkiego w sam raz na lanch do pracy. Do zrobienia rano przed tą że pracą, testowałam da się ;) A propozycją ową jest sałatka z kaszy gryczanej i brokuła z pomidorkiem i sosem. Niby banalne ale naprawdę smaczne i dużo ciekawsze od kanapek jako obiadek w pracy.
Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej
1 brokuł
2 pomidory
1/2 szalotki
olej lniany
Sosik:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
zioła do sałatek
sok z cytryny
Kasze gryczaną gotujemy na sypko, polewamy łyżeczką oleju lnianego. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze na pół miękko, tak aby nie stracił koloru. Szalotkę sikamy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą. Do naszej sałatki przygotowujemy sosik: mieszamy razem jogurt naturalny z majonezem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz ziołami do sałatek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smacznego ;)
Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej
1 brokuł
2 pomidory
1/2 szalotki
olej lniany
Sosik:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
zioła do sałatek
sok z cytryny
Kasze gryczaną gotujemy na sypko, polewamy łyżeczką oleju lnianego. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze na pół miękko, tak aby nie stracił koloru. Szalotkę sikamy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą. Do naszej sałatki przygotowujemy sosik: mieszamy razem jogurt naturalny z majonezem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz ziołami do sałatek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smacznego ;)
piątek, 21 lutego 2014
Tradycyjne pączki
Niedługo tłusty czwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji.
Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI :)
Dodaj napis |
Pączki
Składniki na
około 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- Pól litra mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- konfitura do nadzienia
- lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Zrobić rozczyn
z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół
szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać.
Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy,
sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać
roztopione masło, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym
miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta
nabierać łyżką, uformować w ręku małe płaskie krążki, nałożyć pół łyżeczki
konfitury, zlepić, uformować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do
wyrośnięcia, nakryć serwetką.
Smażyć w
głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć
na bibule udekorować lukrem
Proces twórczy ;)
wtorek, 18 lutego 2014
Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem
Dzisiaj będzie danie z egzotycznym składnikiem - tamaryndowcem. Skąd ten pomysł ? Już tłumaczę, niedawno miałam urodziny i mój kochany mąż, zrobił mi niespodziankę i w ramach dodatku do prezentu kupił mi "nowość do spróbowania". Najpierw na surowo, a że tamaryndowca w pudełeczko było dużo powstało danie z jego udziałem. Co ciekawe sam tamaryndowiec ( to ten w prawym górnym rogu na zdjęciu, jeszcze w skorupce) gdy jest w smaku bardzo słodki, natomiast gdy się go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i smaczne. Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki klarowanego masła
- 60 g suszonego tamaryndowca
- 500 ml wrzącej wody
- 2 cebule
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki kardamonu
- laska cynamonu
- 5 goździków
- sól
- natka pietruszki
- śmietana 30%
Tamaryndowiec obieramy ze skorupki,
zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut i odciskamy na
sitku, wybieramy pestki. Miąższ dodajemy do wywaru, pestki wyrzucamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli,
kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy
wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec
solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z ryżem.
czwartek, 6 lutego 2014
Pieczona rolada z brzuszka
Gdy w lodówce pustka a do sklepu nie chce się iść trzeba zrobić własną wersję wędliny do chleba ;) Ba taka własnej roboty jest najlepsza, bez konserwantów, ulepszaczy i czego tam jeszcze, wiem co jem po prostu. Dzisiaj proponuję pieczoną roladę z brzuszka wieprzowego.
Składniki:
1 kg brzuszka wieprzowego
3 ząbki czosnku
słodka papryka mielona
sól, pieprz
3 listki laurowe
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku, zwinąć w roladę, a następnie obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Z wierzchu roladę natrzeć klarowanym masłem (do smaku i wilgotności) do brytfanki wrzucić listki laurowe i przykryć pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 1h do 1,5h.
Składniki:
1 kg brzuszka wieprzowego
3 ząbki czosnku
słodka papryka mielona
sól, pieprz
3 listki laurowe
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku, zwinąć w roladę, a następnie obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Z wierzchu roladę natrzeć klarowanym masłem (do smaku i wilgotności) do brytfanki wrzucić listki laurowe i przykryć pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 1h do 1,5h.

wtorek, 4 lutego 2014
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem
Czasami mam ochotę na coś innego, coś niecodziennego, coś "od święta" i tym razem miałam ochotę na cykorię, którą prawdę mówiąc pierwszy raz przygotowywałam, a więc mój kulinarny debiut z tym składnikiem. Będąc na zakupach i rozglądając się w dziale warzywnym w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym.
Składniki:
- 3 cykorie
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l mleka
- gałka muszkatołowa
- 6 plasterków szynki
- sól, pieprz biały
sobota, 1 lutego 2014
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak sycący gorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie się gotował bo to zależy od wołowiny jaką użyjemy - od części mięsa którą weźmiemy a także od wieku zwierzęcia czym starsze tym dłużej będzie się gotowało. I tak gotowanie gulaszu może nam zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu.
Składniki:
500g wołowiny bez kości
250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka)
ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa
2 średnie cebule
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 papryki (zielona i czerwona)
5 ogórków konserwowych
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka wody
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wołowinę i drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paski. Mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozegranym oleju aż się zrumieni. Przesmażone mięsko przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę, przekładamy do mięsa. Doprawiamy ostrą i słodką papryką , solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.
Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze ok. 10 min.
Składniki:
500g wołowiny bez kości
250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka)
ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa
2 średnie cebule
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 papryki (zielona i czerwona)
5 ogórków konserwowych
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka wody
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wołowinę i drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paski. Mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozegranym oleju aż się zrumieni. Przesmażone mięsko przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę, przekładamy do mięsa. Doprawiamy ostrą i słodką papryką , solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.
Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze ok. 10 min.
piątek, 31 stycznia 2014
Risotto z krewetkami i cukinią
Uwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory
smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można
przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez
wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z krewetkami
królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają potrawie
kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak. Całość podlana
białym wytrawnym winem, które moim zdaniem nadaje charakteru całej
potrawie.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Podajemy na ciepło smacznego :)
Risotto z krewetkami i cukinią
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu do risotta,
- 1 kieliszek białego wina,
- 2 szt średnie cebule,
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
- 20 szt krewetek królewskie,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- olej do smażenia,
- Sól,
- pieprz
Przepis krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę
przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół
przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić.
Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.
Krok2
Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż
aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po
chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion.
Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente.
Krok 3

Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę. Jako ostatnie dodajemy krewetki (ja miałam surowe ale mogą być
gotowane mrożone). Gdy są surowe czekamy aż staną
się różowe zajmie im to dosłownie 2 minutki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Podajemy na ciepło smacznego :)
czwartek, 30 stycznia 2014
Zupa krem z groszku i brokułów
Uwielbiam zupy krem, po pierwsze robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu robię właśnie taką kremową zupę.
Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem.
W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.
Smacznego :)
Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem.
W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 duży por
- 1 łyżka masła
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 2 ziemniaki
- 1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)
- sól, pieprz
- suszony lubczyk
- liść laurowy
- mała cebulka
- sezam
- jogurt
Por oczyść i pokrój w cienkie
talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej
bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony
groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i
koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.
Por oczyść i pokrój w cienkie
talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej
bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony
groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i
koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.
Por oczyść
i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na
różyczki , obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i obraną przekrojoną na 4
cebulkę. Zalej bulionem wraz z liściem laurowym i lubczykiem, gotuj do
miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Zmiksuj zupę
blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, podawaj z kleksem jogurtu i dodatkiem
sezamu. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.Smacznego :)
wtorek, 28 stycznia 2014
Rurki z kremem
Długo zbierałam się, żeby założyć kulinarnego bloga i oto jest :)
Na początek mojej blogowej przygody chciałam zaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba była nieudana, ale szybko nauczyłam się na błędach i kolejne jakoś ładnie poszły :)
Przepis na ciasto (kruche rurki)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki,
owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po
tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo
cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie
części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto
kroimy na długie paski szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy rurkę od
cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia.
W między czasie robimy krem:
Składniki:
- 400 ml słodkiej śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy cukier pude r. Chłodzimy
krem przez min 10 min w lodówce po czym nabijamy rurki.
Smacznego :)