W naszym ogrodzie od zeszłego roku zagościł jarmuż i o ile w ubiegłym sezonie go nieśmiało testowaliśmy, o tyle w tym roku obiecałam sobie i mężowi, że będzie u nas częściej na stole.
Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit.
Składniki:
6 listków jarmużu
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
śmietana 18 %
1 litr bulionu lub wywaru warzywnego
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy, dodajemy sok z cytryny, podajemy z kleksem śmietany. Dla dekoracji przed zmiksowaniem wyłowiłam z zupy kilka składników.
zakładki
▼
niedziela, 26 kwietnia 2015
wtorek, 21 kwietnia 2015
Domowe wafelki ala Knopers
Wafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające. Trochę odchudzona wersja oryginalnego przepisu.
Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :)
Składniki
Składniki na masę mleczną:1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
150 g miękkiego masła
1,5 szklanka mleka w proszku
Składniki na masę czekoladowo orzechową:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych
Ponadto:
3 suche wafle
Sposób przygotowania
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem. Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Kroimy na kwadraty.