Proponuję wam pyszne ciasto bez pieczenia 3 bit jak popularne batoniki.
Na herbatnikach, z
masą krówkową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i czekoladą.
Moi domownicy nie mogli mu się oprzeć a tato stwierdził "więcej go nie rób! Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu !
Mówię wam jest obłędne.
Składniki:
2 opakowania budyniu śmietankowego
0.5 litra mleka
2 łyżki cukru
150g miękkiego masła
200g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
100g gorzkiej czekolady
Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego
mleka tak, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować w garnku i wlać rozrobiony proszek. Cały czas
mieszać, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje, odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem aż będzie kremowe i białe, stopniowo dodawać
przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i fixy.
Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć
herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową
(puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa się zrobiła rzadsza i lepiej
się rozsmarowywała).
Następnie rozprowadzić masę budyniową a na wierzch równomiernie
posmarować bitą śmietaną.
Czekoladę zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i
wstawić je na całą noc do lodówki.
zakładki
▼
piątek, 16 października 2015
czwartek, 15 października 2015
Sałatka Leśna polana
Bardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa,
polecam tym , którzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną,
ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;)
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy
trochę koperku
pęczek cebulki dymki posiekanej drobno
3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki
3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
mięso z podwójnej piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku, najkorzystniej na ostro
4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego na grubym tartce
średni słoik majonezu
Dodatkowo :
tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm
folia spożywcza przeźroczysta
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy
WARSTWY:
Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką. Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty.
Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy.
Do tortownicy dołożyć duży talerz i obrócić sałatkę wykładając na talerz, delikatnie zdjąć folię. Podajemy :)
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy
trochę koperku
pęczek cebulki dymki posiekanej drobno
3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki
3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
mięso z podwójnej piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku, najkorzystniej na ostro
4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego na grubym tartce
średni słoik majonezu
Dodatkowo :
tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm
folia spożywcza przeźroczysta
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy
WARSTWY:
Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką. Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty.
Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy.
Do tortownicy dołożyć duży talerz i obrócić sałatkę wykładając na talerz, delikatnie zdjąć folię. Podajemy :)
środa, 14 października 2015
Sałatka brokułowa
Dzisiaj przepis na lekką pyszną sałatkę na bazie brokułów i sosu
koperkowego. Prosta i szybka, nie wymaga wiele pracy a jest pożywna. Doskonała do lunach boxu do pracy ;)
Składniki:
1 brokuł większy
4 jajka
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
1 mały jogurt naturalny
pół pęczka koperku
sól
pieprz
pół łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Brokuła myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze, dodając do wody łyżeczkę cukru, co spowoduje że brokuł utrzyma intensywny kolor na dłużej podczas parowania. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Mieszamy ze sobą jogurt naturalny i majonez, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Gotowe zajadajcie :)
Składniki:
1 brokuł większy
4 jajka
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
1 mały jogurt naturalny
pół pęczka koperku
sól
pieprz
pół łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Brokuła myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze, dodając do wody łyżeczkę cukru, co spowoduje że brokuł utrzyma intensywny kolor na dłużej podczas parowania. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Mieszamy ze sobą jogurt naturalny i majonez, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Gotowe zajadajcie :)
poniedziałek, 12 października 2015
Tort leśny mech z malinami i figami
U mnie dzisiaj ciasto w jesiennym klimacie czyli w roli głównej Leśny mech. Pyszne ciasto ze szpinakiem, dla większości znane. a kto nie zna niech koniecznie spróbuje, bo jest pyszne i jakby nie patrzeć zdrowe . Kolor jest obłędny, kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła.
Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym bądź razie efekt końcowy wyszedł zadowalający :)
Składniki:
Krem budyniowy: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy.Ponadto:
1 kubek Malin
3 figi
kilka jeżyny
Składanie tortu:
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami i figami przeciętymi na cztery ale nie do samego dołu, które tworzą nam piękny kwiat. Smacznego!
Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym bądź razie efekt końcowy wyszedł zadowalający :)
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 i 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy
dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok.
1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Krem budyniowy:

3 szklanki mleka
200 g masła (1 kostka)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
3 żółtka Krem budyniowy: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy.Ponadto:
1 kubek Malin
3 figi
kilka jeżyny
Składanie tortu:
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami i figami przeciętymi na cztery ale nie do samego dołu, które tworzą nam piękny kwiat. Smacznego!