Sałatka śledziowo ziemniaczana z jabłkiem i buraczkiem jest pyszna, łatwa w przygotowaniu a do tego pięknie prezentuje się na stole. W przygotowaniu poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam buraczków konserwowych co przyspieszyło jej proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach.
Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej okazji spróbuję i tą wersję, z pewnością jest równie pyszna dlatego podsuwam wam z góry ten pomysł. Nie mniej z jabłkiem przetestowany przepis jest pewniakiem! :)
Do sałatki użyłam solonych wymoczonych w mleku płatów śledziowych, ale możecie również użyć śledzi marynowanych w occie lub z oleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej.
Składniki:
3 średnie płaty śledziowe solone
1 szklanka mleka
3 średnie ziemniaki
1 duże jabłko
1/2 puszki groszku konserwowego
3 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
1 słoiczek buraczków konserwowych
sól pieprz do smaku
Do dekoracji:
natka pietruszki i roszponka
Przygotowanie:
Śledzie kroję na centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki gotuję w skórkach po ostudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę. Do ziemniaków dodaję odsączony groszek konserwowy, pokrojone w kostkę jabłko i pokrojone również w kostkę ogórki konserwowe.Dodaję odsączone śledzie i majonez, wszystkie składniki mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Układam na półmisku naprzemiennie warstwę sałatki i warstwę buraczków konserwowych, całość udekorowałam natką pietruszki oraz roszponką.
Smacznego :)
zakładki
▼
niedziela, 10 kwietnia 2016
poniedziałek, 4 kwietnia 2016
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem
Lubię kilku składnikowe sałatki przy których nie trzeba się wiele napracować a smakują wyśmienicie i ta właśnie do nich należy. Chwila moment i zrobione, sprawdzi się zarówno na przyjęciach jak i na co dzień. Ze względu na sycące składniki w postaci ryżu i kurczaka moim zdaniem jest doskonała do zabrania do pracy i zjedzenia w porze obiadowej.
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem
'Składniki:
1 torebka ryżu
1 udko wędzone
1/2 puszki kukurydzy
4 ogórki konserwowe
2-3 łyżki majonezu
sól pieprz do smaku
4 orzechy włoskie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości i studzimy. Z udka oddzielam mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowa kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Do sałatki doskonale pasują obrane i podzielone na mniejsze cząsteczki włoskie orzechy.
sobota, 2 kwietnia 2016
Kinder country - ciasto bez pieczenia w 10 minut !!!
To ekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce!
Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie.
Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna! To co łasuchy zakasujcie rękawy, mikser w dłoń i róbcie je bo warto, gwarantuję że się w nim zakochacie jak ja.
ps. pisałam o tych kaloriach bo ono naprawdę uzależnia więc miejcie się na baczności ;)
Składniki:
500 ml śmietany 36 %
2 tabliczki czekolady karmelowej E.Wedel
2 duże paczki herbatników (zbożowych lub maślanych jakich chcecie)
1 tabliczka mlecznej czekolady ( albo 2 dla lepszego efektu)
1 szklanka pszenicy w miodzie ( np. płatki śniadaniowe Kangus)
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy- w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby nie dotykała wody. W osobnym naczyniu rozpuszczamy również w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, łączymy mikserem z wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem.
Szynka z chrzanem w galarecie
Szynka w galarecie sprawdza się jako przystawka na każdym przyjęciu. Robi się ją bardzo szybko (jeszcze szybciej bez galaretki bo i tak można ją podawać) i smakuje wyśmienicie. Kremowe serkowe wnętrze zaostrzone chrzanem doskonale pasuje do wędliny. Koszt potrawy nie jest duży, a jest świetnym dodatkiem do zimnego bufetu.
Składniki:
10 dużych plasterków szynki
200 g małe opakowanie serka twarogowego typu do smarowania
2 łyżeczki chrzani
szklanka rosołu lub wywaru warzywnego
2 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz
Dekoracja:
roszponka
pomidorki koktajolwe
natka pietruszki
groszek konserwowy
Wykonanie:
Twarożek łączymy z chrzanem w ilości wedle uznania ja proponuję dwie łyżeczki ale można dodać więcej , wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan i jak ostry serek chcemy uzyskać. Doprawiamy serek solą i pieprzem do smaku a następnie smarujemy każdy plasterek szynki zwijając w rulonik. Roladki ułożyć na półmisku. Z gorącego wywaru odlać 1/4 szklanki płynu i rozmieszać w nim żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie łączymy z pozostałym wywarem i pozostawiamy do wystygnięcia. Chłodnym wywarem ale jeszcze płynnym zalewamy szynkę i odstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje. Dekorujemy wedle uznania, ja do dekoracji użyłam w naprzemiennie pomidorków koktajlowych oraz listków roszponki, oraz groszku konserwowego i natki pietruszki , czyli tego co akurat miałam pod ręką ;)
smacznego