Zapiekanki są też świetną propozycją ciepłego dania gdy przychodzą do nas goście, są bardzo podzielne i można je sobie przygotować nieco wcześniej, odstawić na bok i odpowiednio wcześniej tylko wrzucić do pieca aby podać ciepły posiłek.
Preferuje zapiekanki z dużą ilością warzywa aby było zdrowo i tym razem z drobiowym gyrosem aby było do syta. A wy już taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :)
Spisujcie przepis i do dzieła.
Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem
1 podwójna pierś kurczaka
Przyprawa gyros
2 torebki ryżu
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
4 średnie ogórki konserwowe
200g brokułów
300 g startego żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
1 por biała część
1 por biała część
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało. Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż gotujemy do miękkości doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i resztę piersi z kurczaka ( rozsypujemy po ryżu wedle uznania). Całość posypujemy resztą startego sera i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 min.
Ciekawie wyglada.
OdpowiedzUsuńmmm już mam ochotę na taką zapiekankę:D dziękuje za przepis pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe zapiekanki.
OdpowiedzUsuńA gdzie ogórki konserwowe?
OdpowiedzUsuńA ogórki na zagrychę :P
OdpowiedzUsuńGdzie te ogórki i nie napisano ile ma być tego pora.....
OdpowiedzUsuńPrzepis skorygowany o ogórki ( rozsypujemy na ryżu pokrojone w kostkę) i pora (1 por - biała część);) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA śmietana jaka?
OdpowiedzUsuńZrobiłam pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Mój mąż już dawno z takim smakiem nie zajadał obiadu :) Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, wszystkim smakowała :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna , polecam
OdpowiedzUsuńDla ilu osób starczy taka zapiekanka?
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, zrobiłam troche w wersji bardziej fit. Dostałam pół piersi więcej i trochę pieczarek.Wystarcza na 4 osobowa rodzinkę.
OdpowiedzUsuń