18:32

Zapiekanka z gyrosem

Lubię robić dania które można wykorzystać na wiele sposobów do takich przepisów z pewnością należą zapiekanki. Zapiekankę można zjeść a obiad, na kolację a także z powodzeniem  ukroić kawałek i zabrać w lunch boksie do pracy. Jak zrobimy dużą porcję to mamy z głowy nawet w dni ;) Dzięki temu oszczędzamy i czas i pieniądze, a przy tym są one takie pyyyszne.
Zapiekanki są też świetną propozycją ciepłego dania gdy przychodzą do nas goście, są bardzo podzielne i można je sobie przygotować nieco wcześniej, odstawić na bok i odpowiednio wcześniej tylko wrzucić do pieca aby podać ciepły posiłek.

Preferuje zapiekanki z dużą ilością warzywa aby było zdrowo i tym razem z drobiowym gyrosem aby było do syta.  A wy już taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :)
Spisujcie przepis i do dzieła.


Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem


1 podwójna pierś kurczaka
Przyprawa gyros
2 torebki ryżu
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
4 średnie ogórki konserwowe
200g brokułów
 300 g startego żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
1 por biała część
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku


Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę  ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało.  Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie  miękkie, ok. 3 min.  Ryż gotujemy do miękkości  doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka  i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania.  Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i resztę piersi z kurczaka ( rozsypujemy  po ryżu wedle uznania). Całość posypujemy resztą  startego sera i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 min.

14 komentarzy:

  1. mmm już mam ochotę na taką zapiekankę:D dziękuje za przepis pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kolorowe zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie ogórki konserwowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie te ogórki i nie napisano ile ma być tego pora.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis skorygowany o ogórki ( rozsypujemy na ryżu pokrojone w kostkę) i pora (1 por - biała część);) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. A śmietana jaka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis! Mój mąż już dawno z takim smakiem nie zajadał obiadu :) Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna zapiekanka, wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest pyszna , polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla ilu osób starczy taka zapiekanka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna zapiekanka, zrobiłam troche w wersji bardziej fit. Dostałam pół piersi więcej i trochę pieczarek.Wystarcza na 4 osobowa rodzinkę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger