Dzisiaj taka moja wariacja na temat żeberek w nietypowej odsłonie z czekolada. Kto ma obawy niechaj szybko go opuszcza to połączenie jest naprawdę świetne. Czekolada nie jest tu składnikiem dominującym a zaledwie subtelnie podkręcającym smak. Użyłam duzo różnorodnych dodatków, które fajnie się ze sobą komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki.
Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
4 kostki gorzkiej czekolady
250 g wędzonych śliwek
½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 kieliszek octu balsamicznego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
4 ziarenka kardamonu
Szczypta imbiru
½ łyżeczki płatków chili
Szczypta tymianku
Szczypta rozmarynu
Olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule kroimy drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek , pokrojone w paski wędzone śliwki i pozostałe przyprawy. Przesmażamy całość 2 min i dodajemy czekoladę czerwone wino i ocet balsamiczny. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy żeberka na brytfankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 80 min. Podajemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz