To ekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce!
Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie.
Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna! To co łasuchy zakasujcie rękawy, mikser w dłoń i róbcie je bo warto, gwarantuję że się w nim zakochacie jak ja.
ps. pisałam o tych kaloriach bo ono naprawdę uzależnia więc miejcie się na baczności ;)
Składniki:
500 ml śmietany 36 %
2 tabliczki czekolady karmelowej E.Wedel
2 duże paczki herbatników (zbożowych lub maślanych jakich chcecie)
1 tabliczka mlecznej czekolady ( albo 2 dla lepszego efektu)
1 szklanka pszenicy w miodzie ( np. płatki śniadaniowe Kangus)
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy- w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby nie dotykała wody. W osobnym naczyniu rozpuszczamy również w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, łączymy mikserem z wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem.
Fajna opcja:)
OdpowiedzUsuńczy śmietana z czekoladą na pewno zgęstnieje?
OdpowiedzUsuńCzekoladę dodajemy do ubitej już śmietany więc Bedzie sztywna masa a w lodówce zrobi się jeszcze sztywniejsza pozdrawiam
Usuń