13:43

Udziec z indyka w sosie wiśniowym

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, a efekt jest po prostu genialny ! Wydaje mi si bardzo fajną propozycją na świąteczny obiad




Składniki:
1 Duży udziec z indyka ok 1 - 1,5  kg. 
1 Marynata korzenna  ( można zrobić samemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku)
2 łyżki miodu
6 łyżek oleju
250 g mrożonych wydrylowanych wiśni
1 pomarańcza
1 łyżka mąki
 
Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. 
Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze 180 C. Jeżeli udziec waży powyżej 1 kg czas pieczenia może wydłużyć się do 1,5h.  Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną z 1 łyżką mąki. Mieszamy wodę z mąką z sosem i wstawiamy jeszcze na 4 min do piekarnika. Mąka zagęści nam sos który będzie wspaniały polewania naszej pieczeni.   Sos jest naprawdę obłędny, pieczeń wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna dzięki marynacie.  Jest to doskonała propozycja na świąteczny obiad. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger