Papryka jest bogatym źródłem witaminy C a także A i E ( dobrze wpływają nas naszą cerę), oraz potasu i wapnia. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
• 6 papryk
• 1 szklanka ryżu Basmati
• 2 szklanki wody
• 500 g mięsa mielonego
• 2 średnie cebule
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oleju
• 1 marchewka
1 pietruszka
• 1 szklanka ryżu Basmati
• 2 szklanki wody
• 500 g mięsa mielonego
• 2 średnie cebule
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oleju
• 1 marchewka
1 pietruszka
• 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
• 2 jajka
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• sól, pieprz
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie pilnując, aby się nie rozgotował (powinien być lekko twardy). Gotowy przełóż do miski.• 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
• 2 jajka
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• sól, pieprz
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle i oleju na złoty kolor, cały czas mieszając. Pod koniec dorzuć ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Papryki umyj. Z każdej odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Każdą paprykę napełnij farszem lekko dociskając łyżką i przykryj odciętą wcześniej częścią. Przełóż do naczynia żaroodpornego podlewając odrobiną wody. Zapiekaj 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz