Proponuję wam pyszne ciasto bez pieczenia 3 bit jak popularne batoniki.
Na herbatnikach, z
masą krówkową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i czekoladą.
Moi domownicy nie mogli mu się oprzeć a tato stwierdził "więcej go nie rób! Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu !
Mówię wam jest obłędne.
Składniki:
2 opakowania budyniu śmietankowego
0.5 litra mleka
2 łyżki cukru
150g miękkiego masła
200g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
100g gorzkiej czekolady
Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego
mleka tak, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować w garnku i wlać rozrobiony proszek. Cały czas
mieszać, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje, odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem aż będzie kremowe i białe, stopniowo dodawać
przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i fixy.
Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć
herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową
(puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa się zrobiła rzadsza i lepiej
się rozsmarowywała).
Następnie rozprowadzić masę budyniową a na wierzch równomiernie
posmarować bitą śmietaną.
Czekoladę zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i
wstawić je na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz