Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :)
To ciasto nie może się nie udać, więc polecam je każdemu !
W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie masy makowej z bakaliami
1 jajko
Przygotowanie:
Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię
makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem
ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka i prostokąt na pień
( mnie udało się z jednego kawałka, ale można dokleić).
Nacinać ciasto formując gałęzie, pamiętając o zostawieniu pnia.
Każdy pasek (gałązkę) należy skręcić 2 razy lub raz w zależności od
jej długości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku
rozgrzanym do 200 C 15-20 min. Choinkę ozdobiłam lukrowymi
"bombkami".
Z pozostałego ciasta upiec ciasteczka.
Z pozostałego ciasta upiec ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz