19:28

Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną

Dzisiaj wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne. U mnie zapieczone pod startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie.
Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek, lub jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca).



Składniki:

3 duże brunatne pieczarki
1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku
starty żółty ser do posypania
masło / olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i razem dusimy ok 5 min, następnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy do połączenia składników i obficie napełniamy posolone od środka pieczarki.  Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 min.

Rada:
do przepisu możemy użyć zwykłych pieczarek, wyjdzie nam dużo więcej faszerowanych grzybów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger