00:31

Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym


Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. 

Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym

Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :)


Składniki:


Farsz:

500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego)
2 cebule
2  średnie marchewki
1/2 pół szklanki zielonego groszku
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 kieliszek czerwonego wina
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
olej

Purre:

0,5 kg ziemniaków
2 szklanki groszku
1 pasztet drobiowy Profi
4 łyżki masła
sól do smaku

Dodatkowo:

pomidorki koktajlowe
4 plastry żółtego sera
4 gałązki tymianku


Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera.

W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym zielonym groszkiem.

Puree przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam  zawijasy na farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami  świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił.

SMACZNEGO  :)







Wakacje z Profi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger