Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku.
Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym
Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :)
Składniki:
Farsz:
500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego)
2 cebule
2 średnie marchewki
1/2 pół szklanki zielonego groszku
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 kieliszek czerwonego wina
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
olej
Purre:
0,5 kg ziemniaków
2 szklanki groszku
1 pasztet drobiowy Profi
4 łyżki masła
sól do smaku
Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
4 plastry żółtego sera
4 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera.
W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym zielonym groszkiem.
Puree przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam zawijasy na farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz