Bardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa,
polecam tym , którzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną,
ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;)
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy
trochę koperku
pęczek cebulki dymki posiekanej drobno
3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki
3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
mięso z podwójnej piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki
obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku,
najkorzystniej na ostro
4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego na grubym tartce
średni słoik majonezu
Dodatkowo :
tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm
folia spożywcza przeźroczysta
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy
WARSTWY:
Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem i dymką.
Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty.
Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy.
Do tortownicy dołożyć duży talerz i obrócić sałatkę wykładając na talerz, delikatnie zdjąć folię. Podajemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz