Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym bądź razie efekt końcowy wyszedł zadowalający :)
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 i 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy
dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok.
1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
200 g masła (1 kostka)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
3 żółtka Krem budyniowy: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy.Ponadto:
1 kubek Malin
3 figi
kilka jeżyny
Składanie tortu:
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami i figami przeciętymi na cztery ale nie do samego dołu, które tworzą nam piękny kwiat. Smacznego!
Jakie fikuśne zdjęcie))
OdpowiedzUsuńJakie fikuśne zdjęcie)))
OdpowiedzUsuń