Drożdżówka dyniowa
Jest sezon na dynie którą wykorzystuję na różne sposoby.
Tym razem będzie to ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni.
Zasypię was przepisami z dyni, bo w tym roku ładnie mi obrodziła, a ciasto z dyni musiało się znaleźć wśród moich przepisów.
Dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego dodaję ją teraz do wszystkiego !
Nawet do ciasta drożdżowego z którym dynia komponuje się idealnie.
Kto uwielbia klasyczne ciasto drożdżowe pokocha i to z dynią, obiecuję!
A na końcu wpisu mam dla was niespodziankę :)
Ciasto drożdżowe z dynią składniki:
1 szklanka mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 szklanka puree dyni
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
50 roztopionego i wystudzonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
Dodatkowo:
3 łyżki mieszanki keksowej
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania puree z dni. 1 kg dyni kroimy w kostkę i dusimy w garnku aż dynia puści sok i się rozpadnie. Miksujemy na gładkie puree i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia drożdży. Mąkę wymieszać z rozczynem z drożdży, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką, aby ciasto się nie kleiło. Formujemy z ciasta kulkę i odkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i oprószonej mąką. Posypujemy kruszonką ( rozcieramy palcami składniki do połączenia) oraz mieszanką keksową. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto piec przez ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do tzw. suchego patyczka.
A TERAZ OBIECANA NIESPODZIANKA
DLA CZYTELNIKÓW BLOGA MAM 10 % ZNIŻKI
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co dyniowe, wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuń