Placuszki dyniowe
Dynia, dynia i jeszcze raz dynia u mnie tej jesieni króluje :)
Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina na sucho i twierdzi że takie są najpyszniejsze. Ja się cieszę że je coś zdrowego i wszyscy są szczęśliwi.
Składniki:
ok 400 - 500 g dyni startej na drobnych oczkach2 jajka
2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta)
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy mąki i przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym z obu stron na złocisty kolor. Upieczone odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy według uznania z dżemem.
Chętnie bym je spróbowała:)
OdpowiedzUsuń