Najlepsze Ciasto czekoladowe które Cię zaskoczy !
Zaskoczy smakiem i składnikami :)
Pierwszy raz spróbowałam to ciasto u znajomych i od razu strasznie mi zasmakowało. Znajomi żartowali że nigdy nie zgadnę z czego jest zrobione, podpowiadali że ciasto nie ma wcale mąki i tylko 2 łyżeczki kakao! A przecież w smaku jest mocno (mocno, mocno!) czekoladowe. Bardzo mnie zaintrygowali , a gdy powiedzieli że głównym składnikiem jest czerwona fasola z puszki byłam zaskoczona, ale bardzo pozytywnie!
3 dni później testowałam przepis żeby sprawdzić czy sobie nie żartowali ;)
A teraz potwierdzam ciasto jest niesamowicie pyszne !!
Delikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :)
Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne.
Składniki
na tortownicę o średnicy 26 cm
2
puszki czerwonej fasoli
2
czubate łyżeczki kakao
100g
cukru
100
g miodu
4
jajka
pół
szklanki oleju
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka sody
Fasole
odsączamy z zalewy i blendujemu na pastę. Żółtka oddzielamy od białek,
białka ubijamy
na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy a na końcu dodajemy białka. Tortownice
wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 c ok 60 min do suchego
patyczka , ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 %
mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i
polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek
blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy
łyżką miodu.
Smacznego !
Chyba w końcu muszę wsadzić fasolę do jakiegoś ciasta;)
OdpowiedzUsuńOd kiedy się okazało, że nie toleruję glutenu szukam takich przepisów w sieci. Na pewno wypróbuję. Często zaglądam też na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńbo jest tam wiele przepisów ale i ciekawych porad kulinarnych. Serdecznie polecam!