Zdrowa i mało kaloryczna, składająca się z warzy konserwowych i jajek, robi za świetną przystawkę a przy okazji cieszy oko tęczą kolorów ,pięknie prezentując się na wielkanocnym stole. Przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy zastyganiu galaretki, ale można ją robić w międzyczasie, pomiędzy barwieniem jajek a pieczeniem pasztetu. itp. ;)
Powiem wam że znika bardzo szybko ze stołu dlatego w tym roku zrobię aż 2 , będzie na bogato i jeszcze barwniej na stole.
Składniki:
pół litra wywaru warzywnego
6 łyżeczek żelatyny
3 jajka
papryka marynowana
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
Wykonanie:
Do szklanki odlewamy kilka łyżek ciepłego wywaru, rozpuszczamy w nim
galaretkę i mieszamy z pozostałym wywarem. Do formy wlewamy trochę
wywaru, wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko stężeje i układamy
pierwszą warstwę ugotowane na twardo jajka a między nimi natkę
pietruszki. Zalewamy galaretką i znów czekamy aż stężeje. Tak samo
układamy pozostałe 3 warstwy. Jest to troszkę czasochłonne, ale myślę że
efekt jest warty zachodu
!!!! WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANI !!!!
Wspaniałych,radosnych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna potrawa:)