Składniki:
2 pstrągi
1 cytryna
masło minimum 80% tłuszczu
pęczek koperku
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 bagietka
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Pstrąga w razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Ja miałam patroszonego ale łusek i śluzu musiałam go pozbawić. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem, masło kroimy na pasterki i wkładamy po 3 plasterki do każdej ryby wraz z całymi łodyżkami kopru. Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wypełniamy nią brzuch pstrąga, zostawiając po 2 plasterki aby obłożyć rybę z wierzchu. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pomidorkami koktajlowymi w 200C przez 20 min. Bagietkę polecam podpiec na osobnej blasze bo moje wciągnęły sok z ryby i niektóre były dość słone więc przestrzegam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz