Shakshouka (szakszuka) czyli pyszne śniadanie rodem z Tunezji, popularne również w kuchni izraleskiej, marokańskiej oraz egipskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan, a w praktyce są to jajka sadzone w pomidorach z dodatkami. Uwielbiam śniadania na ciepło, ale rzadko kiedy mamy czas aby takie przyrządzać i zjeść je na spokojnie, wiecie o co chodzi. Weekend jest doskonałym czasem aby zjeść jak ja to nazywam "śniadanie mistrzów", czyli bardziej wypasione, trochę bardziej pracochłonne, na ciepło lub bardziej wyszukane śniadanie.
Szaszuka z powodzeniem nadaje się także na lekki obiad czy kolacje więc nie koniecznie musimy się ograniczać do śniadania. Podajemy ją oczywiście z pieczywem, ja dorzuciłam do pochrupania jeszcze miks sałat każdemu na talerz.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
4 jajka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów lub 1 puszka krojonych
1 czerwona papryka
6 zielonych oliwek
szczypta chili w proszku
sól, pieprz
1 łyżka oliwy do smażenia
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, smażymy aż nieco zmięknie. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory i pokrojone w pasterki oliwki. Przyprawiamy do smaku chili, solą oraz pieprzem i gotujemy sos przez ok 5 min aby smaki się ze sobą połączyły. Wbijamy jajka i przykrywamy patelką pokrywką i czekamy aż jajka się zetną.
Posypujemy natką pietruszki i gotowe smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz