Naszła mnie ochota na rybkę i doszłam do wniosku, że dawno nie jedliśmy łososia. A łososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy" na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.
Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba mi się trafiła, mnie mniej nie zmieniło to jej wyśmienitego smaku :) Polecam i sama będę go robiła częściej bo wyszedł rewelacyjny !!!
Składniki :
1 płat surowego łososia
1 łyżka masła
1 cytryna
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 duży brokuł
6 ziemniaków
2 łyżki mleka
1 jogurt naturalny
Koperek
Dodatkowo:
Pomidory koktajlowe i 3 odmiany kolorowych pomidorów (żółte,
czarne i czerwone), oliwa z oliwek
Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze
czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę
z całej cytryny. Masło w temperaturze
pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy owocu oraz
przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i
rozcieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masą nacieramy płat
łososia i odstawiamy go do lodówki na 1h. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki i
gotujemy na parze. Do wody dodaje łyżeczkę cukru co powoduje że brokułu nie
tracą tak szybko koloru. Ziemniaki obieramy , kroimy na plasterki i również
gotujemy na parze. Zarówno brokuł jak i ziemniaki osobno blend ujemy. Brokuł
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a do puree z ziemniaków dodajemy łyżkę
mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony. Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków
koktajlowych.
Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z
posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o
pieprzem, szczyptą cukru do smaku.
Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych
pomidorów pokrojonych w ćwiartki z dreesingiem z oliwy z oliwek i koperku. Doprawiłam
solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz