Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem.
W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 duży por
- 1 łyżka masła
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 2 ziemniaki
- 1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)
- sól, pieprz
- suszony lubczyk
- liść laurowy
- mała cebulka
- sezam
- jogurt
Por oczyść i pokrój w cienkie
talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej
bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony
groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i
koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.
Por oczyść i pokrój w cienkie
talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej
bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony
groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i
koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.
Por oczyść
i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na
różyczki , obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i obraną przekrojoną na 4
cebulkę. Zalej bulionem wraz z liściem laurowym i lubczykiem, gotuj do
miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Zmiksuj zupę
blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, podawaj z kleksem jogurtu i dodatkiem
sezamu. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.Smacznego :)
Krem z groszku znam i bardzo lubię,ale w połączeniu z brokułem,to dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuńdla mnie też była taki mały eksperyment który się udał :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńzielono mi! :)
OdpowiedzUsuń