15:52

Zupa krem z groszku i brokułów

Uwielbiam zupy krem, po pierwsze  robi się je bardzo łatwo i szybko, po drugie  są bardzo smaczne i takie jakby to powiedzieć "lekkie". W sam raz dla osób na diecie, ale i nie tylko. Zwykle gdy mam ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu  robię właśnie taką kremową zupę.
Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić  nawet z samego rana lub  dnia poprzedniego wieczorem.

W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.

 
Składniki: 
  • 1 brokuł
  • 1 duży por 
  • 1 łyżka masła  
  • 1.5 l bulionu drobiowego  
  • 2 ziemniaki 
  • 1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)  
  • sól, pieprz  
  • suszony lubczyk  
  • liść laurowy  
  • mała cebulka  
  • sezam  
  • jogurt
Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.

Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.
Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki , obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i obraną przekrojoną na 4 cebulkę. Zalej bulionem  wraz z liściem laurowym i lubczykiem, gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, podawaj z kleksem jogurtu i dodatkiem sezamu. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.

Smacznego :)

4 komentarze:

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger