Risotto z krewetkami i cukinią
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu do risotta,
- 1 kieliszek białego wina,
- 2 szt średnie cebule,
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
- 20 szt krewetek królewskie,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- olej do smażenia,
- Sól,
- pieprz
Przepis krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę
przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół
przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić.
Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.
Krok2
Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż
aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po
chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion.
Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente.
Krok 3
Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę. Jako ostatnie dodajemy krewetki (ja miałam surowe ale mogą być
gotowane mrożone). Gdy są surowe czekamy aż staną
się różowe zajmie im to dosłownie 2 minutki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Podajemy na ciepło smacznego :)
świetne:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/
:)
OdpowiedzUsuńja zawsze do risotto dodaję trochę przecieru pomidorowego np z pińczowa, ale ta wersja też bardzo mi pasuje :)
OdpowiedzUsuń