Ps. Pozdrawiam wakacyjnie z Ustronia Morskiego :)
Składniki:
-
mąka 2 szklanki
-
drożdże 5 dag
-
mleko 200 ml
-
cukier 15 dag
-
masło 15 dag
-
jagody 1/2 litra
-
cukier
-
jajko 1 szt
-
żółtko jaja 5 sztZaczynamy od zrobienia zaczynu: drożdże rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy 2 łyżki cukru i mąkę tak aby zaczyn był dosyć gęsty, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy żółtka, drożdże i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszaną z łyżeczką cukru.Formujemy bułeczki i zostawiamy aby chwilę wyrosły. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 25 min. Smacznego :)
Pyszne bułeczki:)
OdpowiedzUsuń