W sezonie grzybowym, jak co roku na naszym stole koniecznie musi
zagościć zapiekanka ryżowa z grzybami i kurczakiem, za którą
przepada cała nasza rodzina. Dlatego chciałam się nim podzielić i z wami :)
Składniki:
1 torebka ugotowanego ryżu
3 gotowane marchewki
2 gotowane pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 kg grzyów leśnych
2 szt ugotowanych udek z kurczaka
1 papryka czerwona
pęczek natki pietruszki
1 śmietana 12%
3 łyżki majonezu tradycyjnego
do posypania ser zółty
2 cebule biała
masło do smażenia
1 jajko surowe
Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki:
Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20
min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle z cebulą
pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek
kurczaka obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i chwilę
podsmażamy również na maśle. Marchewkę, pietruszkę korzeń oraz
natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki
odkładamy osobno. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu wbijamy surowe
jajko i mieszamy. Śmietanę łączymy z 3 łyżkami majonezu. Ser
ścieramy na grubych oczkach.
Układanie warstw zapiekanki:
Na spód naczynia wykładamy połowę ryżu, na ryż układamy pokrojona
marchewkę, pietruszkę, i smarujemy lekko śmietaną z majonezem,
następnie wykładamy grzyby i jajka, ponownie smarujemy śmietaną z
majonezem, kolejna warstwę układamy z papryki i mięsa, znów
śmietana z majonezem i na koniec pozostały ryż. Ostatnią warstwę
ryżu smarujemy śmietaną z majonezem posypujemy natką pietruszki i
przykrywamy warstwą sera żółtego.
Ale pysznie:)
OdpowiedzUsuń