11:57
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie
W sezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram.
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie
Składniki:
35 dag świeżych borowików
10 dag świeżych podgrzybków
ok.15 szt grzybów suszonych - podgrzybki
1 szklanka ryżu do risotta
1 szklanka wina białego wytrawnego
2 szt cebuli białej
250 ml wywaru warzywnego
1/2 opakowania masła osełkowego
3 łyżki startego parmezanu
pieprz
przyprawa do dań Kucharek
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Ogonki grzybów oczyszczamy i sprawdzamy czy nie są robaczywe. Grzyby dokładnie myjemy, mniejsze pozostawiamy w całości, większe kroimy no pół lub ćwiartki. Przesmażamy na połowie masła aż staną się miękkie i odstawiamy. Suszone grzyby namaczamy gorącej wodzie aż staną się miękkie i oddadzą wodzie swój smak tworząc aromatyczny wywar. Najlepiej jest namoczyć grzyby dzień wcześniej na wieczór.Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulką. Do cebulki i grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie, a trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji.Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan. Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki.
AUTOR:
Unknown
pięknie wygląda, porywam porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńNie mam dostępu do leśnych grzybów więc musiałabym się zadowolić pieczarkami,a to odjęłoby pewnie smaku temu daniu.Niemniej jednak risotto przezentuje się pięknie i smacznie:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :) Aguś masz rację z pieczarkami już by zupełnie inaczej smakowało, ale jak kiedyś byś dorwała świeże prawdziwki to polecam wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiadek, uwielbiam ryż w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń