14:33

Tort z bananami


W dzisiejszym wpisie chciałabym się podzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym.  Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :)



Składniki

Biszkopt
6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka)
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej
50 g kakao
40 g masła

Krem
250 g serka mascarpone
350 śmietany kremówki 36$
3 łyżki cukru pudru

Przełożenie
3 duże banany
sok z 1/2 cytryny

Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki amaretto
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania

1. Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jajka ( w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (mikserem ręcznym ok 10 - 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty wedle uznania.
2. W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowujemy nasączenie i krem. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy zalewamy przegotowaną wodą w 1/3 szklanki dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i dodajemy amaretto

3. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. W osobnej misie przecieramy serek mascarpone mikserem aby miał lżejszą konsystencję a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Większa ilość mascarpone to sztywniejszy, łatwiejszy do kształtowania kre

4. Banany kroimy na plasterki i obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały.

5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego

7 komentarzy:

  1. Cóż za małe arcydzieło. Pychota (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki tort byłby ozdobą niejednego stołu i ucztą dla podniebienia
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Jaka jest średnica Biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam w tortownicy o średnicy 23cm. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger