Dzisiaj w roli głównej udka z kurczaka w pomidorach w troszkę orientalnej wersji z dodatkiem Garam Masala, kminu, imbiru i pieprzu cayene. Podane z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki i pietruszki. Szybki obiad dla całej rodziny, dużo smaku, mało pracy, czyli tak jak lubię :)
Składniki
6 udek z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
Kawałek Imbiru
1 papryczka chili cała
1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli
1 łyżeczka kminu mielonego
Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne
2 łyżeczki garam masala
800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
½ szklanki wody
Sól, pieprz, olej do smażenia
Śmietana 30 %-
Sposób przygotowania
Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , posiekany czosnek i starty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem.
Ale smakowity;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie; )
OdpowiedzUsuńPyszy i aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń