Wafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające. Trochę odchudzona wersja oryginalnego przepisu.
Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :)
Składniki
Składniki na masę mleczną:1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
150 g miękkiego masła
1,5 szklanka mleka w proszku
Składniki na masę czekoladowo orzechową:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych
Ponadto:
3 suche wafle
Sposób przygotowania
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem. Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Kroimy na kwadraty.
Muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńJa tez jestem zdania, ze to poezja !!!
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie,ale pytanie bo nie rozumiem ile w koncu ma byc tych orzechow laskowych, cale czy poktuszone. Dziekuje za podpowiedz.
OdpowiedzUsuńJest podane 100g orzechow uprazonych I posiekanych. Musi byc przepyszne,napewno wyprobuje ten przepis ��
Usuń