19:06

Kinder country - ciasto bez pieczenia w 10 minut !!!

To ekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut)  podbiło moje serce!
Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie.  

Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna!  To co łasuchy zakasujcie rękawy, mikser w dłoń i róbcie je bo warto, gwarantuję że się w nim zakochacie jak ja. 

ps. pisałam o tych kaloriach bo ono naprawdę uzależnia więc miejcie się na baczności ;)


Kinder Country


Składniki:

500 ml śmietany 36 %
2 tabliczki czekolady karmelowej E.Wedel
2  duże paczki herbatników (zbożowych lub maślanych jakich chcecie)
1 tabliczka mlecznej czekolady  ( albo 2 dla lepszego efektu)
1 szklanka pszenicy w miodzie  ( np. płatki śniadaniowe Kangus)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha)  wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej  i studzimy- w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby nie dotykała wody. W osobnym naczyniu rozpuszczamy również w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, łączymy mikserem z wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem.



3 komentarze:

  1. czy śmietana z czekoladą na pewno zgęstnieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę dodajemy do ubitej już śmietany więc Bedzie sztywna masa a w lodówce zrobi się jeszcze sztywniejsza pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger