15:12

Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami

Danie kuchni śródziemnomorskiej

Pomidorowe tagiatelle z małżami to moja propozycja na wykwintny obiad/ kolację.

To takie nasze danie "na specjalną okazję" gdy chcemy coś uczcić, lub gdy mamy rocznicę :)
Oboje z mężem  uwielbiamy owoce morza i od czasu do czasu robimy sobie przyjemność przyrządzając dania  z nimi w roli głównej w domu. Nie licząc czyszczenia małże przyrządza się dość szybko co jest atutem dania.



Składniki:

Makaron taiatele - 4 niazdka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka
1 kieliszek białeo wina
3 ałązki natki pietruszki
250 białyc   malzy w muszelkac
łyżka oliwy z oliwek

 Sposób wykonania:

Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone surowe małże, przykrywamy  pokrywką i dusimy ok 5 min na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić  Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger