środa, 30 listopada 2016

Bigos po cygańsku

 Bigos po cygańsku

Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu, który jest zawsze w moim domu obecny gdy zbiera się cała nasza rodzina. W tym roku na moim stole oprócz bigosu staropolskiego zagości również bigos po cygańsku który ostatnimi czasy podbił moje podniebienie. Robi się go ekspresowo i już następnego dnia smakuje rewelacyjnie.
Dodatek koncentratu pomidorowego sprawia że ten bigos jest wyjątkowy. Naprawdę warto go spróbować.

Oczywiście nie tylko na święta ale i w ciągu roku również.
 
 

Bigos po cygańsku:

1 kg kapusty kwaszonej,
250 g  podgrzybków,
6 suszonych podgrzybków
1 długa cienka kiełbasa,
2 ugotowane nóżki z kurczaka
4 cebule
1 kieliszek czerwonego wina
5 śliwek suszonych kalifornijskich
3 łyżeczki słodkiej  papryki,
5 łyżek koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
2 liście laurowa
3 ziela angielskie
sól,
pieprz


Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę.Mięso z kurczaka obieramy i siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie przesmażamy kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min.  Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

2 komentarze: