środa, 31 maja 2017

Kremowe Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

 

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 średnia cebula
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
3/4 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 ,5 litra wywaru warzywnego
oliwa do smażenia, sól pieprz do smaku


Sposób przygotowania przepisu:

 
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwie. Dodajemy ryż mieszamy i po minucie dodajemy białe wino. Mieszamy czekamy aż wino zostanie wchłonięte przez ryż i dodajemy chochelkę bulionu. Dolewanie bulionu powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do momentu aż ryż będzie aldente. Pozostawiamy jedną chochelkę bulionu do gotowania szparagów i groszku. Szparagi myjemy odkrawamy zgrubiałe końcówki ok 3 cm i kroimy na mniejsze kawałki ok 2cm. Przed końcem gotowania ryżu dodajemy szparagi, zielony groszek, zalewamy ostatnią chochelką bulionu i przykrywamy patelkę. Gotujemy całość jeszcze ok 5 min gdy szparagi będą miękkie.

1 komentarz: