18:18

Rurki z kremem

Długo zbierałam się, żeby założyć kulinarnego bloga i oto jest :) 
Na początek mojej blogowej przygody chciałam zaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany.  Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba była nieudana, ale szybko nauczyłam się na błędach i kolejne jakoś ładnie poszły :)





Przepis na ciasto (kruche rurki) 
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 25 dag masła
  •  25 dag kwaśnej gęstej śmietany 
  • szczypta soli 
Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy rurkę od cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia. 

W między czasie robimy krem:
 Składniki:
  • 400 ml słodkiej śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy cukier pude r. Chłodzimy krem przez min 10 min w lodówce po czym nabijamy rurki.
 Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. świetne rurki jeden z moich ulubionych słodyczy, które lubiłam jako dziecko:) powodzenia w dalszych pomysłach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za powodzenie nie dziękuję :) i mam nadzieję ze pomysłów nie zabraknie :)

      Usuń
  2. O wiem, takie rurki są pyszne, a z każdym pieczeniem będzie szło Ci coraz lepiej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) praktyka czyni mistrza, na pewno nie będę się poddawała :)

      Usuń
  3. piękne to ja na początek Twojej blogowej przygody, robię kawę i częstuję się rureczką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko rozgość się i częstuj rureczkami do woli ;)

      Usuń
  4. Pyszne są!!!nie robiłam sama,ale miała okazję spróbować:)narobiłaś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś zachęcam do wypróbowania przepisu jak już nabrałaś na nie ochoty ;) Dziękuję za dobre słowo mam nadzieję że jakoś sprawnie pójdzie to odnajdywanie (oby) ;)

      Usuń
  5. Zapomniałam dodać,że blogowanie to ogromna przyjemość,życzę Ci,żebyś się odnalazła w blogosferze i inspirowała nas wspaniałymi pomysłami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie od patrzenia na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też długo myślałam o założeniu swojego bloga, za długo... ;-)) bo to cudowne zajęcie!
    Zatem dużoo pysznych pomysłów życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) pomysłów nie brakuje, troszkę gorzej u mnie od strony fotograficznej ale uczę się i mam nadzieję że z czasem nabiorę wprawy i się nauczę robić ładne zdjęcia :)

      Usuń
  8. Muszę sobie kupić takie foremki i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, ja kupowałam na allegro znikomy wydatek ;)

      Usuń
  9. witam!
    a na co mozna owinac ciasto?jakies pomysly na stelaz dla rurek? :) piszcie kochani bo mam taka chetke na te pysznosci!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger