Składniki:
1 udziec z indyka z kością
2 pomarańcze
2 cebule
marynata:
keczup
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka suszu warzywnego
1 łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą. Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie ( od 1h do 2h). ok 20 min przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i połóż plastry pomarańcza na udźcu. Podawaj na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba. Smacznego !
Nie jadłam Twojej wersji,ale wiem,sądząc po składnikach,że jest pyszna!
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńO tak, liczy się pomysł i jego smaczna realizacja :)
OdpowiedzUsuńKochana,wiem,że jesteś bardzo zapracowana,ale jeśli miałabyś ochotę zapraszam do zabawy-nominowała Twojego bloga do Liebster Award,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńTakiego indyka jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do wielkanocnego konkursu
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html
uwielbiam łączenie mięs z owocami! Super wygląda i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńpyszny i owocowy dodatek - kiedyś nie lubiłam -teraz TAK:)
OdpowiedzUsuńBaardzo smakowity i kolorowy indyk....:) i fajnie zapowiadający się blog, którego nominowałam do Liebster Blog Award -szczegóły u mnie....Zapraszam do zabawy...:))
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za nominacje :)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu,miłej zabawy:)
Usuń