Składniki:
- 200 gram mąki
- 6 łyżek kakao,
- 250 gram masła,
- 300 gram drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 4 łyżeczki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml zagęszczonego mleka
- Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem
- Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami)
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka).Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek.
Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą.
Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady lub wcisnąć w krem.
śliczne sówki:)
OdpowiedzUsuńpiękna dekoracja! śliczne muffinki.
OdpowiedzUsuńPodziwiam z całą moją rodzinką-świetne!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem, świetne! :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń