Kasza jaglana kojarzy się zwykle z obiadem a ja dzisiaj chciałam pokazać że może być również deserem, dodam bardzo sytym deserem ;) Bez zbędnego pisania deserowa kasza jakglana tadam:
Przepis na 2 duże pucharki (ale spokojnie można zrobić 4 mniejsze)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
2 pomarańcze
3 łyżki kakao
2łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody przez ok 15min. Pomarańcze dokładnie szczotkujemy i z jednej ścieramy skórkę. Z obydwóch pomarańczy wykrawamy miąższ bez białej skórki. Pomarańcze wraz startą skórką pomarańczową przesmażamy na łyżeczce masła, dodajemy cukier. Przesmażamy do uzyskania rzadkiego dżemu, na końcu dodajemy kakao. Łączymy z kaszą jaglaną.
Takie właśnie będzie moje jutrzejsze śniadanie:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem .Pyszne
OdpowiedzUsuń