15:21

Czekoladowe Ciasto z czerwonej fasoli (bezglutenowe)

Najlepsze Ciasto czekoladowe które Cię zaskoczy !

Zaskoczy smakiem i składnikami :)


Pierwszy raz spróbowałam to ciasto u znajomych i od razu strasznie mi zasmakowało. Znajomi żartowali że nigdy nie zgadnę z czego jest zrobione, podpowiadali że ciasto nie ma wcale mąki i tylko 2 łyżeczki kakao!  A przecież w smaku jest mocno (mocno, mocno!) czekoladowe. Bardzo mnie zaintrygowali , a gdy powiedzieli że głównym składnikiem jest czerwona fasola z puszki byłam zaskoczona, ale bardzo pozytywnie!
 
3 dni później testowałam przepis żeby sprawdzić czy sobie nie żartowali ;)  
A teraz potwierdzam ciasto jest niesamowicie pyszne !! 
 
Delikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :)
 
Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne.






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
2 puszki czerwonej fasoli
2 czubate łyżeczki kakao
100g cukru
100 g miodu
4 jajka
pół szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody

 
Fasole odsączamy z zalewy i blendujemu na pastę. Żółtka oddzielamy od białek,
białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy a na końcu dodajemy białka. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 c ok 60 min do suchego patyczka , ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu.
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Chyba w końcu muszę wsadzić fasolę do jakiegoś ciasta;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger