czwartek, 1 grudnia 2016

Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi

 Kurczak faszerowany kuskusem z śliwkami kalifornijskimi  i rodzynkami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonego mięsa. Ja proponuję kurczaka w wersji lekko słodkiej za sprawą rodzynek i śliwek z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej oraz czerwonego wina. W tej postaci doskonale nadaje się na obiad, pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje.



Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami.

Składniki:

1 kurczak ok1,5 - 2 kg
3/4 szkl bulionu drobiowego
3 łyżki czerwonego wina
1/2 szklanki kuskusu
1/2 startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rodzynek
6 suszonych śliwek kalifornijskich
1 jajko
sól
słodka papryka

Kurczaka wytrybować z kości nie rozcinając go, zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę.
Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem.  Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.  Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy  w 180 C przez ok 1,5 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem aby kurczak się przyrumienił.

Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez 20 min razem z kurczakiem, Dla dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego dodałam ziarenka granata.

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie! Pięknie upieczony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  5. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję serdecznie bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń