Kolejne ciasto
dla amatorów słodkich deserów, którzy nie lubią się przemęczać przy ich
przygotowaniu. Ciasto jest o tyle proste, że nie wymaga pieczenia, a
więc i specjalnych zdolności kulinarnych, a skoro wyszło mnie wyjdzie i
wam Najbardziej pracochłonna była dekoracja, reszta to pikuś ;)
Przepis na ciasto
Składniki na spód ciasta:
250 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
50 g roztopionego masła
50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki
miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie
wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki.
Składniki na mus:
200 g pianek marshmallows
125 ml mleka 3,2%
50 ml likieru truskawkowego u mnie Bols
375 ml kremówki
opcjonalnie barwnik czerwony
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy
mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się
rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ
zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające.
Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i
dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy
kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą
konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i
przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
Uwaga: Jeśli
wlejecie trochę więcej mleka i masa będzie dosyć płynna nie martwcie
się wyjdzie wam w efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :)
tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w
sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie
piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna
Dekoracja ciasta:
Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty ciągnący się karmel.
Na
papierze do pieczenia położyłam łyżkę wazową dnem do góry, po czym
fantazyjnymi ruchami pokryłam ją stróżkami karmelu tworząc koszyczek,
który po kilkudziesięciu sekundach z łatwością można było już zdjąć.
Wygląda jak z restauracji!Bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Takiego ciasta jeszcze nie widziałam! Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi piankami marshmallows. I piękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńOch,jakież ono piękne:)a ta siteczkowa dekoracja powala na kolana:)
OdpowiedzUsuństarałam się ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWow, super ciasto, wydawało się trudne a jest banalnie proste :) Chyba spróbuję :) Będę obs i czekam na nowe przepisy :) Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń