Składniki na biszkopt do tortownicy 20 cm:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym
nie smarować.Przełożyć do formy ciasto. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut, po tym czasie sprawdzić czy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, jeśli nie piec dłużej do czasu aż patyczek po sprawdzeniu będzie suchy. Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, i wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. (Ja upuściłam je z ok 30 cm ;) ) Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia:
1/4 szklanki Amaretto
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku.
Krem do przełożenia blatów biszkoptu:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
4łyżki cukru pudru, do smaku
Czerwony barwnik w żelu
Składniki schłodzić w lodowce. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i barwnik, po kropelce do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
Ponadto do przelożenia:
Świeże truskawki
Dżem truskawkowy
Wykonanie tortu:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2-3 blaty według uznania. Nasączmy biszkopt, smarujemy dżemem truskawkowym, kremem i na końcu układamy pokrojone w plasterki truskawki.Ostatni blat tylko delikatnie nasączamy i pokrywamy cały tort kremem.
bardzo ładnie wygląda :]
OdpowiedzUsuńSŁODKOŚCI;-)))
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Torcik marzenie :) Wygląda elegancko i bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piękna misterna dekoracja:)a i smaki idealne:)
OdpowiedzUsuńCudny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń:) miło mi czytać tak pozytywne opinie :) Dzięki dziewczyny :*
OdpowiedzUsuńCzemu służy to "upuszczenie"na podłogę?! Nie opadnie?!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńróżana dekoracja urzeka wdziękiem :)))