11:56

Szpinakowe słońce - ciasto ze szpinakiem

Moja rodzina bardzo lubi szpinak a ja znalazłam przepis na efektowne danie ze szpinakiem w roli głównej :) Domownicy byli zachwyceni formą podania a  ciasto  znikało ze stołu w oka mgnieniu. Polecam taki oto przepis  na ciasto ze szpinakiem :


Ciasto :
 3 szklanki mąki pszennej
 pół szklanki letniej przegotowanej wody
 dwie łyżki oliwy z oliwek
 1/4 kostki drożdży
 szczypta soli soli
 pół łyżeczki cukru
 łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu

 Nadzienie:
 - szpinak,
 - kostka sera fety
 - czosnek,
 - masło do usmażenie szpinaku
 - sól

 Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
 jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

 W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

 Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki.  Farsz układamy jak na zdjęciu :


 Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem. 

Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było widać farsz.

Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 25 minut.  Każdy z naszych czy też domowników może oderwać sobie smakowitą bułeczkę  (promyczek ).

 Smacznego :)

Taką formę podania można wykorzystać z rożnymi farszami ja  akurat wybrałam szpinakowe ;)


5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie,chętnie bym porwała kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, do tej pory robiłam na słodko takie słońce np. z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę na słodko też przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajowo wygląda. A ze szpinakiem to w dodatku pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger