3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki drożdży
szczypta soli soli
pół łyżeczki cukru
łyżka ziół prowansalskich zmielonych w moździerzu
Nadzienie:
- szpinak,
- kostka sera fety
- czosnek,
- masło do usmażenie szpinaku
- sól
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu :
Następnie
przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta,
brzegi dociskamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 25 minut. Każdy z naszych czy też domowników może oderwać sobie smakowitą bułeczkę (promyczek ).
Smacznego :)
Taką formę podania można wykorzystać z rożnymi farszami ja akurat wybrałam szpinakowe ;)
Wygląda bardzo apetycznie,chętnie bym porwała kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, do tej pory robiłam na słodko takie słońce np. z dżemem:)
OdpowiedzUsuńmuszę na słodko też przetestować :)
OdpowiedzUsuńAle fajowo wygląda. A ze szpinakiem to w dodatku pysznie.
OdpowiedzUsuń