Mnie oczarowały swym kolorem a was?
Składniki :
2 torebki kaszy jaglanej
duży pęczek botwiny
1 średni buraczek
1/2 pęczku koperku
1/2 pęczku natki pietruszki
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka cukru
2 jajka
4 płaskie łyżki bułki tartej
olej
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
Wykonanie :
Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i
szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę
drobno siekamy a buraczka ścieramy na tartce o grubych oczkach,
dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy
w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni
z olejem.
Przepis bierze udział w konkursie u Alicji na blogu Wielki Apetyt
Przepis bierze udział w konkursie u Alicji na blogu Wielki Apetyt
Świetny przepis, uwielbiam kaszę jaglaną i buraki, jutro wypróbuję :) Polecam z mojej strony kotlety z kaszy jaglanej i batatów. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń