09:38

Sernik z jagodami

Zaczyna się sezon na jagody które uwielbiam!  Zacięcia do ich zbierania zbytnio nie mam i  najchętniej to co uzbieram zaraz bym zjadła, ale trzeba ćwiczyć silną wolę ;)  W weekend wyczarowałam sernik jagodowy, który ma moim zdaniem obłędny kolor i  smak wakacji !





Sernik jagodowy przepis na tortownicę 26 cm

Składniki na spód:
3/4 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 kostki margaryny

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy.

Składniki na masę serową:
900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego
5 jajek
1 i  1/2  budyniu waniliowego
1,5 szklanki  jagód
1  szklanka drobnego cukru

Jagody blendujemy a następnie przecieramy przez sito, pozbywając się skórki i pesteczek.  Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
50 g masła
100g cukru
100 ml zagęszczonego mleka

Do rondelka wlewamy mleko  i dodajemy cukier, dokładnie mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodoajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści i dorzucamy masło, polewa zrobi nam się lśniąca. Polewamy sernik.


8 komentarzy:

  1. Sernik istotnie ma obłędny kolorek:) Powiedz proszę, czy polewa czekoladowa dobrze się z nim komponuje? Ja sama bardziej widziałabym na nim np galaretkę, albo śmietanę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada pasuje, sam sernik nie jest przesłodzony więc słodsza polewa fajnie się komponuje :) też myślałam nad galaretką, ale w końcu zdecydowałam się na polewę czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały jagodowy sernik :) Musi być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny! Podoba mi się ten kolor sernika

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda i pewnie tez tak smakuje - fantastycznie!!! eh...i te śliczne kwiaty - jak się nazywają? :) kasik

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne kolory.. Ten intensywny środek i czarny jak smoła błyszczący wierzch robią wrazenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały serniczek. Idealny na weekend.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger