Czasami mam ochotę na coś innego, coś niecodziennego, coś "od święta" i tym razem miałam ochotę na cykorię, którą prawdę mówiąc pierwszy raz przygotowywałam, a więc mój kulinarny debiut z tym składnikiem. Będąc na zakupach i rozglądając się w dziale warzywnym w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym.
Składniki:
- 3 cykorie
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 l mleka
- gałka muszkatołowa
- 6 plasterków szynki
- sól, pieprz biały
Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4
minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i
ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając. Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym
mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na
dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii
zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do
zapiekania i zalać resztą beszamelu. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.
ładnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że cykorii jeszcze nie jadłam, muszę wreszcie się zdecydować, przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na coś innego w końcu:) Pozdrowienia i zapraszam na candy
OdpowiedzUsuń