17:12

Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem

Czasami mam ochotę na coś innego, coś niecodziennego, coś "od święta" i tym razem miałam ochotę na cykorię, którą prawdę mówiąc pierwszy raz przygotowywałam, a więc mój kulinarny debiut z tym składnikiem. Będąc na zakupach  i rozglądając się w dziale warzywnym w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała  zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym.















Składniki:
  • 3 cykorie
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 6 plasterków szynki
  • sól, pieprz biały
Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając.   Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu.  Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł, wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że cykorii jeszcze nie jadłam, muszę wreszcie się zdecydować, przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na coś innego w końcu:) Pozdrowienia i zapraszam na candy

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger