Dodaj napis |
Pączki
Składniki na
około 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- Pól litra mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- konfitura do nadzienia
- lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Zrobić rozczyn
z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół
szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać.
Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy,
sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać
roztopione masło, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym
miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta
nabierać łyżką, uformować w ręku małe płaskie krążki, nałożyć pół łyżeczki
konfitury, zlepić, uformować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do
wyrośnięcia, nakryć serwetką.
Smażyć w
głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć
na bibule udekorować lukrem
Proces twórczy ;)
Domowe pączusie-marzenie:)))
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż widać u Ciebie pracy, pączuszki nader smaczne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń