Gdy w lodówce pustka a do sklepu nie chce się iść trzeba zrobić własną wersję wędliny do chleba ;) Ba taka własnej roboty jest najlepsza, bez konserwantów, ulepszaczy i czego tam jeszcze, wiem co jem po prostu. Dzisiaj proponuję pieczoną roladę z brzuszka wieprzowego.
Składniki:
1 kg brzuszka wieprzowego
3 ząbki czosnku
słodka papryka mielona
sól, pieprz
3 listki laurowe
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku, zwinąć w roladę, a następnie obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Z wierzchu roladę natrzeć klarowanym masłem (do smaku i wilgotności) do brytfanki wrzucić listki laurowe i przykryć pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 1h do 1,5h.
Jadłam kiedyś coś w tym stylu,było całkiem niezłe:)
OdpowiedzUsuń