19:07

Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem

Dzisiaj  będzie danie z egzotycznym składnikiem - tamaryndowcem. Skąd ten pomysł ? Już tłumaczę, niedawno miałam urodziny i mój kochany mąż, zrobił mi niespodziankę i w ramach dodatku do prezentu kupił mi "nowość do spróbowania". Najpierw na  surowo, a że tamaryndowca w pudełeczko było dużo powstało danie z jego udziałem.  Co ciekawe  sam tamaryndowiec ( to ten w prawym górnym rogu na zdjęciu, jeszcze w skorupce)  gdy jest w smaku bardzo słodki, natomiast gdy się go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i  smaczne.  Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej.


Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 60 g suszonego tamaryndowca
  • 500 ml wrzącej wody
  • 2 cebule
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki kardamonu
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • sól 
  • natka pietruszki
  • śmietana 30%
Wykonanie:


Tamaryndowiec obieramy ze skorupki, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut i odciskamy na sitku, wybieramy pestki. Miąższ  dodajemy do wywaru, pestki wyrzucamy.

 Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu  bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z ryżem.

2 komentarze:

  1. A widzisz,widziałam gdzieś pastę z tegoż"cudeńka".Teraz skoro wiem,jak smakuje szybciej podejmę decyzję o zakupie:)Danie świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger