20:52

Tradycyjne pączki

Niedługo tłusty czwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI :)

Dodaj napis

Pączki
Składniki na około 40 sztuk:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • Pól litra mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu 
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

  • smalec do smażenia
  • konfitura do nadzienia
  • lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopione masło, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe płaskie krążki, nałożyć pół łyżeczki konfitury, zlepić, uformować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do wyrośnięcia, nakryć serwetką.

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.

Wyjąć, osączyć na bibule udekorować lukrem

Proces twórczy ;)




4 komentarze:

Copyright © 2016 W kuchennej krainie , Blogger